Szerény gyűjteményem kategóriái:

Ha kérdésed, válaszod vagy kiegészítenivalód van, bátran írd meg a garai-kukac-idex-pont-hu címre, köszönettel veszem.

A régiségek helyreállításánál a következő alapelveket követem.

Az idők során keletkezett átalakításokból, lefestésekből, kiegészítésekből csak a nagyon durvákat távolítom el (és amit én végeztem meggondolatlanul). Úgy gondolom, egy ilyen készülék a saját történetét is megmutathatja. Kifejezetten érdekes néhány cimke az Egyebek kategóriában.

Elsődleges célom, hogy a készülékek működjenek, a külcsín csak ezek után jön.

Még a tisztogatással is vigyázni kell. A Tungsram csövekről alapos tisztításkor garantáltan lejön a felirat. Sajnos, okoztam már bajt sűrített levegős kifújással is, trafót hámoztam és kondi csillámot fújtam ki óvatlanul.

Azt gondolom, egy készülék sokkal több, mint alkatrészeinek összege. A többlet az összeszerelés és a behangolás. Ezért soha nem szedek szét készüléket elemeire, hogy kiszidolozás után ismét összerakjam. Ekkor ugyanis a készülék lelkét, régi idők munkásainak keze nyomát tüntetném el. Természetesen a javításokat el kell végeznem, de ügyelek arra, hogy csak ott forrasszak, ahol valóban szükséges. A hibás alkatrészeket általában csak mai darabokkal tudom pótolni. A kiszáradt elkókat "megpatkolom", azaz bent hagyom az eredetit és párhuzamosan forrasztok egy újat. Korábban sajnos nem tettem, de a kicserélt alkatrészeket készülékenként egy kis zacskóban fogom gyűjteni. Amelyik tekercsen látom, hogy még nem hangolták, békén hagyom (úgyis a legtöbbnél már elővették a gépész szemléletet, azaz "meghúzták a csavarokat", hátha jobb lesz tőle).

Ezek az öreg rádiók rendbetétel után és rendszeres használat híján még sokáig fognak működni, de nem tudom, meddig lesz még AM adás ahhoz, hogy be tudjuk mutatni őket. Öregebbek érzékelhették, hogy ürültek ki a rövidhullámú műsorszóró sávok, például hogy szűntek meg a hidegháború által generált magyar nyelvű adások. Lassan a középhullámon is egyre kevesebb adót lehet fogni (mennyire hiányzik nekem a bécsi 585 kHz-es etalon vivőjű adás, amire 1990-ig hitelesítettem a frekimérőmet). Ma még csak kísérletiek a digitális középhullámú adások, alig van hozzá készülék, de ha egyszer a kínaiak ráállnak a DRM készülékek gyártásra, néhány év alatt kiszorulnak az AM adók a hagyományos sávjaikból.